Mjuk pepparkaka med blåbär (Vegan)

 
En av Markus specialiteter är att han är duktig på att göra goda saftiga kakor. I veckan gjorde han sin mjuka pepparkaka med blåbär och detta festade vi loss på till kvällsfika.
 
 
Helmer tycker nog mest om att vi fikar tillsammans inte direkt vad vi äter och han tycker om när vi alla har likadant porslin. Han har en egen uppsättning av färglada plastskålar och glas och då blir det speciellt för honom när han får äta på vårat porslin.
 
 
Jag har tidigare delat med mig av lite veganska recept och tänkte att jag även skulle ge er receptet på denna.
 
INGREDIENSER
 
100 gram smör
3 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tskingefära
3 dl havremjölk
1dl blåbär
 
 
SÅ HÄR GÖR DU
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Smält smöret och låt det svalna. Smöra och bröa en rund form med löstagbar kant.
 
Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt det avsvalnade smöret och mjölken. Rör försiktigt till en jämn smet.
 
Tillsätt blåbären och rör försiktigt ner dem i smeten.
 
Häll smeten i formen och grädda kakan i den nedre delen av ugnen i ca 1 timme.

Bon appetit!

Evelina

Mina bästa life hacks

 
→ Jag lägger kontinueligt till telefonförsäljare som kontakter. På så sätt vet jag när jag inte ska svara. Hatar den där argabesvikelsen som en möts av när en svarar när en telefonförsäljare ringer och säger att en inte är intresserad. Bättre att inte svara.
 
→ När jag reser så rullar jag alla mina kläder. Då tar allting mindre platts i ressväskan och en får mer platts över för eventuell shopping. Du kan också ha en hårsnoddar runt ruillen för att kläderna inte ska rulla upp sig.
 
→ Jag brukar också packa ungefär två dagar innan jag ska resa för då sjunker kläderna ihop och tar mindre platts i väskan.
 
→ Jag använder pinterest som en moodboard och inpirations plats. Jag pinnar allt från looks till illustrationsidéer.
 
→ När du inte har internet men har tid att döda gå igenom ditt mobilalbum och radera alla onödiga och jobbiga bilder. Lika tillfredställande varje gång.
 
 
→ Rapsolja är det bästa mot fläckar. Super som sminkborttagning och för mig som målar så är det ett bra sätt för att få bort oljefärg från händerna eller penslarna istället för att använda terpentin.
 
→ Köp en termosmugg. Jag är en person som älksar och behöver mitt kaffe. Och det finns inget som är så irriterande som att upptäcka att kaffet har kalnat när hälften är kvar. Detta är ett återkommande problem i universitetets pappersmuggsvärd och den enda lösningen är termosmuggen. Med den kan du i lugn och ro dricka din varma dryck utan att brhöva oroa dig för att det ska hinna bli kalt.
 
→ Ha en powerbank i väskan. Jag vill inte känna att jag är låst till en vägg för att min mobil dött av för lågt batteri. Därför är detta ett super tips. Powerbanks (portabla mobilladdare) tar knappt någon plats alls i väskan och kan ladda din batteri till full kapasitet. Dem finns på alla teknikaffärer och även på exempelvis Åhlens.
 
→ Jag viker in änden på tejprullar för att jag lätt ska kunna använda den nästa gång.
 
→ Använd post-it lappar för att städa ditt tangentbord. Ni vet när det har sammlats dam och smulor över hela tangentbordet. Istället för att blåsa bort det ellertorka bort det använd den klistriga ytan på post-it lapparna att "plocka upp dammet med".

Evelina

Dagen efter alla hjärtans dag

Tisdagen då det var alla hjärtans dag så träffade jag knappt Markus och Helmer. Vi vaknade och åt frukost tillsammans och sen hade jag skola till 16.00 och efter det så jobbade jag till 21.00. Så vi tog igen firandet vi missat och hade lite lyxigare frukost dagen efter istället.
 
 
På tisdagen hade jag köpt med mig jordgubbar och choklad hem så till frukost på onsdagen hade vi jordgubbar till frukostyogurten. Dem smakade inte mycket men fina var dem.
 
 
Jag gjorde en müsli av pumpakärnor, solrosfrön och skivadejordgubbar och drack kaffe i min fina rävmugg, som jag fick av Matilda i julklapp. 
 
Hur gjorde ni? Firade ni alla hjärtans dag?

Evelina